Köpa Solana (SOL)

Solana är en kryptovaluta som består av många egenskaper och har dessutom stor potential i flera olika områden. Solana skapades för att lösa det kända ”blockchain trilemmat”. Alltså att skapa en snabb och skalbar blockkedja utan att kompromissa med säkerheten och decentraliseringen. Detta är något många olika projekt ej lyckats lösa, t.ex Ethereum som lyckades bygga en säker och stabil blockkedja men den blev varken så skalbar eller snabb som önskat.

Av förståliga skäl har många projekt och blockkedjor sviktat på någon utav dessa punkter. Solana som med mål att lösa detta gör detta faktiskt ganska galant. Den är oerhört skalbar tack vare nya implementerade metoder i blockkedjan och dessutom lyckas Solana vara lika snabb som Usuain Bolt i sin transaktionshastighet. Solanas transaktionshastighet är än så länge oövervinnelig med hela 50,000 transaktioner per sekund till skillnad mot Ethereum som klarar 13 transaktioner per sekund. Solana klarar dubbelt så många transaktioner per sekund mot Visa, vilket är ett betalkort som miljoner har och utför sina dagliga köp med.

Hur köper man Solana?

Solana finns att köpa på följande plattformar:

binance logga
  • Enormt utbud av kryptovalutor
  • Sätt in pengar med banköverföring
  • Låga avgifter
  • Erbjuder NFTs

Tekniker och decentralisering

Då börjar man såklart tänka efter, hur klarar Solana denna hastighet utan att svikta på sin säkerhet. Men här är även detta problem löst via nya tekniker som används inom blockkedjan. Detta ger oss en punkt kvar då alltså, decentralisering. Om vi jämför Solana mot andra konkurrenter så är absolut inte Solana mindre decentraliserad utan snarare tvärtom. Dock med tiden så har Solana blivit mindre decentraliserat i vissa aspekter och detta är dock svårt att undvika, då de flesta blockkedjor blir mindre decentraliserade med tiden när en större tillväxt skett. Om du vill veta mer om blockkedjan kan du kolla in artikeln om Solanas blockkedja för att då få en större förståelse vad i blockkedjan som löser dessa problem.

Solana är nog den kryptovalutan som än så länge löst detta trilemma bäst, när vi kollar till storleken både i användare och tillgångar. Detta ger ju självklart Solana ett högt värde. Solana fyller även en bra funktion då transaktionskostnaderna är minimala detta tillsammans med den höga transaktionshastigheten gör att Solana lämpar sig som ett framtida betalningsmedel. De flesta såg nog dessa fördelar som faktiskt Solana hade då Solana i slutet av Januari 2021 handlades för cirka 30kr och åtta månader senare nådde Solana sin top på nästan 1900kr. Att lyckas utmärka fördelar i god tid innan full adoption hinner ske kan alltså ge väldigt goda resultat i avkastning. Detta betyder dock inte att Solanas resa är slut här, utan snarare nästan bara börjat.

Varför ska man köpa Solana?

Den som äger Solana kan även finna fördelar i och med det går att stakea Solana för att få mer avkastning. Detta kräver inte mycket tillsyn alls dessutom utan man kan enkelt stakea Solana o ”glömma det”. Sen är det bara låta marknaden och avkastningen göra sitt jobb under en längre investeringstid.

För den mer erfarne användaren eller den som vill lägga lite mer tid på att hitta bra möjligheter till avkastning finns då Solanas egna DeFi till hands. Här hittar man mängder med decentraliserade applikationer och på många av dessa plattformar kan man bland annat stakea Solana för att få avkastning i någon annan kryptovaluta eller para Solana med en annan kryptovaluta och då farma diverse kryptovalutor.

Det går även att låna ut Solana till ett så kallats ”lending protocol”. Här lånar man då ut Solana till en plattform för att då få avkastning i Solana men även plattformens egna krypto. Man kan dessutom låna diverse kryptovalutor i en viss mängd mot hur mycket Solana man då tillsatt i protokollet för att maximera sina avkastningar. Detta är dock en mycket mer riskablare strategi som kräver en hel del läsning så man förstår det och förstår de risker det medför.

Att använda sig av decentraliserade applikationer kan va riskabelt och det finns vissa risker med dessa så är det. Samtidigt som man då kan utnyttja detta för att få en mycket större avkastning kan det också resultera i väldiga försluter. Därför krävs det att man är insatt på ämnet o vet vad man gör, för vet man vad man gör så kan Solana ge fina avkastningar.

Sammanfattning

Solana ger många möjligheter till sina användare dessutom ser framtidsutsikterna väldigt bra ut för denna kryptovaluta som presterat oerhört bra. Solana ger bra möjligheter för nya inom kryptovalutor, precis som den erfarne, bra möjligheter till avkastning.

Solana kan dessutom mycket väl vara en stark utmanare mot Ethereum. Kollar vi på respektive så slår egentligen Solana Ethereum på fingrarna i tekniska aspekter, men som alla vet handlar det absolut inte bara om detta när det kommer till att jaga avkastning. Solana är dock hur som helst en stark kandidat och kommer nog stanna i toppen ett tag till om inte klättra ännu högre. Det viktiga o veta är dock att även denna kryptovaluta är extremt volatil. Lika snabbt som den gått uppåt kan den dessutom gå neråt. Solana har även en stor del av den NFT marknad som finns, detta gör bara Solana ännu starkare.

Källor:

https://www.visa.se/

https://solana.com/

Rasmus

Kryptoentusiast som sysslat med krypto runt fyra år. Även skribent på en utländsk kryptoplattform som tillhandahåller den senaste informationen om krypto. Inriktad på DeFi, airdrops, giveaways och andra liknande möjligheter där man kan bli tilldelad krypto gratis.