Köpa Ethereum (ETH)

Vill du köpa Ethereum som investering eller för att använda kryptovalutan på blockkedjan? Eller behöver du Ethereum för att spela på krypto casinon eller krypto bettingsajter? Oavsett orsak är det viktigt att förstå blockkedjans funktion och faktorer som långsiktigt påverkar dess kurs (se kurs för Ethereum här).

I denna artikel förklarar vi vad Ethereum är, vad kryptovalutan används till samt var du enkelt kan köpa den.

3 viktigaste sakerna att veta om Ethereum

  • Smarta kontrakt: Ethereum är en blockkedja som utvecklats för att hantera smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (dApps). På blockkedjan finns därmed allt från spel och bloggportaler till ett stort antal finansiella funktioner. För att utnyttja dessa tjänster krävs kryptovalutan Ethereum. 
  • Används för PoS och transaktioner:  Kryptovalutan har två grundläggande funktioner. Den används inom Proof of Stake och som betalningsmedel för transaktionsavgifter (gasfee). En transaktion är allt som påverkar informationen på blockkedjan och är alltså inte enbart överföring av tokens mellan olika adresser. 
  • Blockkedja och kryptovaluta: Ethereum är namnet på blockkedjan medan Ether är namnet på den kryptovaluta som används på blockkedjan. Det är däremot vanligt att ordet Ethereum även används för att beskriva kryptovalutan vilket även sker i denna artikel.

Video som enkelt förklarar Ethereum

Hur köper man Ethereum?

Ethereum köper du enklast på Binance.

Enormt utbud av kryptovalutor

Sätt in pengar med banköverföring

Lätt att använda

Låga avgifter

100 USDT i avgiftsfria kryptoköp

Du kan även investera i ETH via Skilling.

Bästa CFD-mäklaren

60+ kryptovalutor

Investera direkt

Låga avgifter

Öppna konto med BankID

Varför köpa Ethereum?

Det finns flera orsaker till att köpa Ethereum. Detta oavsett om köpet sker som investering eller för att kryptovalutan ska användas för olika funktioner på blockkedjan.

Största blockkedjan för DeFi

Ethereum är den överlägset största blockkedjan när det kommer till decentraliserade finansiella tjänster (DeFi). Grafen nedan visar hur dominerande Ethereum är via “Total value locked” (TLV). Det är med andra ord hur stort värde som är låst inom olika smarta kontrakt på blockkedjan.  I mitten av 2024 var det ca 53 miljarder USD bara på Ethereum.

Används redan av flera företag

Ethereum används redan av flera stora internationella företag. Ett exempel är att Microsoft använt blockkedjan inom flera olika projekt. De erbjuder även utbildningar för utvecklare som vill utnyttja blockkedjans fördelar. Andra internationella företag som använt blockkedjan är exempelvis Amazon, J.P Morgan och Earnst & Young.

Ett svenskt företag som började använda Ethereum år 2020 är TRUE, vilka erbjuder säker lagring av intyg och certifikat på blockkedjan. De gick sedan över till Polygon vilket är en blockkedja som i sin tur använder Ethereum för att säkra information.

Handeln kan öka med ETF

I början av 2024 godkändes världens första Bitcoin ETF i USA. Det blev därmed möjligt för institutionella investerare att investera i värdepapper med Bitcoin som underliggande tillgång. Redan första dagen var handelsvolymen på över 4,6 miljarder USD.

Många anser att Ethereum kan bli nästa kryptovaluta som godkänns för ETF-handel. Det skulle i så fall kunna innebära att ett mycket stort institutionellt kapital investeras i kryptovalutan.

hur fungerar ethereum

Hur fungerar Ethereum?

Ethereum fungerar som ett ”operativsystem” där kod och programvara kan publiceras. På blockkedjan kallas detta för smarta kontrakt och dAppar. Främst förknippas Ethereum med olika decentraliserade finansiella tjänster (DeFi) men ett flertal företag använder även blockkedjan för att exempelvis lagra information på ett säkert sätt.

Smarta kontrakt och dAppar

Ett smart kontrakt är en kod på blockkedjan som agerar utifrån förutbestämda regler. Många smarta kontrakt som interagerar med varandra skapar tillsammans en dApp (decentraliserad app).

Via smarta kontrakt går det att exempelvis att skapa säkra transaktioner som kan utföras utan att parterna behöver lite på varandra eller använda en tredjepart som säkerhet (exempelvis en bank). Exempel på dAppar på Ethereum är:

  • Aave – Låna ut, eller belåna, dina kryptovalutor
  • OpenSea – Handelsplats för NFT:er
  • Uniswap – Decentraliserad börs där växling kan ske mellan olika kryptovalutor

Proof of Stake

Ethereuems konsensusmekanism är Proof of Stake. Det innebär att de som låser minst 32 Ether kan vara nod och validera transaktionerna på blockkedjan. För detta får noderna Ether i belöning via exempelvis de transaktionsavgifter som användarna betalar.

ERC20-tokens & NFT

På Ethereum kan även egna tokens skapas och hanteras. Bland de tokens med störst totalt marknadsvärde finns exempelvis följande:

  • USDC – Stablecoin med ett värde av 1USD
  • LINK – Token inom Chainlinks nätverk av noder vilka överför information från externa källor till blockkedjan
  • Matic – Token till Polygons blockkedja som säkrar sina transaktioner på Ethereum.
  • UNI – Token som tillhör den decentraliserade börsen Uniswap

Tokens som skapas på Ethereum är generellt i ERC20-standard. En annan standard är ERC-721 vilka ofta kallas för ”NFT”. Det kan vara allt från bilder och biljetter till spelobjekt där varje token är helt unik.

framtiden för ethereum

Framtiden för Ethereum

Hur framtiden ser ut för Ethereum beror primärt på hur många privatpersoner, företag och stater som väljer att använda blockkedjans funktioner. Sedan 2017 har adoptionen ökat kraftigt men det finns även andra blockkedjor som erbjuder liknande funktioner.

Ökad adaption

Bilden nedan visar antalet unika blockkedjeadresser på Ethereum mellan 2015 och 2024. Grafen visar tydligt en kraftig tillväxt av användare. Samtliga användare behöver dessutom kryptovalutan för att kunna använda funktioner och tjänster på blockkedjan.

unika adresser på ethereums blockkedja

Antalet unika adresser, dagliga transaktioner, transaktionsavgifter m.m. går att se på Etherscan.io/charts.

Utveckling av layer2 lösningar

Layer2-lösningar är exempelvis externa blockkedjor som interagerar med Ethereum. De utnyttjar därmed Ethereums säkerhetsfunktioner samtidigt som blockkedjorna kan vara anpassade för specifika syften.

Ett exempel är Polygons blockkedja där transaktionskostnaderna är betydligt lägre än på Ethereum. En utveckling som därmed gynnar Ethereum då dessa lösningar byggs ”ovanpå” denna blockkedja. 

Konkurrerande blockkedjor

Det är inte bara Ethereums blockkedja som utvecklats för att hantera smarta kontrakt, dAppar och ett stort antal decentraliserade finansiella tjänster. Liknande funktioner erbjuds exempelvis av blockkedjorna Solana och Cardano.

Under 2023 valde många utvecklare och användare att prioritera Solana före Ethereum på grund av betydligt lägre transaktionsavgifter.

Sammanfattning

Blockkedjan Ethereum lanserades 2015 och växte i popularitet framförallt under 2017 och framåt. Kryptovalutan på blockkedjan heter Ether men benämns ofta med samma namn som blockkedjan dvs. Ethereum. 

Kryptovalutan har två funktioner. Noderna använder ether i staking och alla som gör transaktioner på blockkedjan betalar Ether i transaktionsavgift. Det innebär därmed att efterfrågan på Ether (vilket påverkar kursen) påverkas av antalet användare av blockkedjan samt dess 2layer-lösningar. 

Kom ihåg att handeln med kryptovalutor är mycket spekulativ och att ett flertal olika faktorer påverkar kursen, inte minst på kort sikt.

Johan

Har handlat krypto i över sju år. Provat de flesta handelsplattformar som finns och sitter därmed på en gedigen kunskap över vad du ska tänka på när du väljer sida att handla krypto på nätet.