Vad är farming?

Nu har vi kommit till ett spännande koncept som används inom DeFi. Farming lockar miljarder av tillgångar från investerare. I detta koncept kan man använda sig av sina tillgångar till något som kallas att farma eller farming. Ett annat ord för detta är även yield farming.

Farming uppfanns när DeFi var nytt och det första DeFi som utvecklades var på Ethereums blockkedja. Farmingen brukar bara inte ge bra vinster åt investerare, utan stödjer hela ekosystemet och låter dessa frodas. Farming är alltså bra för såväl investerare som utvecklingen av DeFi och dess framtid.

Skillnaden mellan farming och staking

Vad urskiljer egentligen staking mot farming? I staking använder man sig av endast en krypto för att få en viss procent årlig avkastning i samma krypto som man stakade. I farming använder man sig av två olika krypto. I ovanliga fall kan man även fler än två.

Dessa två olika krypto sätts då i en pool och kallas då för liquidity pool, eller kort och gott LP. I och med att du gör detta får du en viss procent årlig avkastning i någon form av krypto, beroende av vilken platform som används. I farming så brukar du dessutom få en högre procentuell avkastning än i staking.

Avkastning inom farming

Avkastningen som man får genom farming visas i form av antingen APR eller APY. Ibland även i båda dessa termer. Där APR står för annual percentage rate och APY för annual percentage yield. Använder man APY räknar man med compound interest, alltså ränta på ränta. I de flesta fallen brukar APY vara den termen som är mest rätt.

Många plattformar har information om detta och även om hur just deras farming fungerar. Avkastningen du får från farming skapas oftast ifrån plattformens tradingavgifter eller olika låneprotokoll. Ersättningen du får för att farma betalas ut i allra flesta fall i plattformens egna kryptovaluta.

Risker med farming

Den större avkastningen som kan fås i farming medför dock risker. I detta fall något som kallas impermanent loss. Vilken hänvisar till den förlust som kan hända emot om du istället bara hade haft din krypto i din plånbok och inte farmat. Detta beror på att i poolen där du nu har avlagt till krypto som liquidity har en ratio mellan krypton som alltid ska bibehållas. Mer om just impermanent loss kan du läsa i denna artikel.

Ett säkrare sätt att faktiskt använda farming på är att använda sig av så kallade stablecoins. Dessa är byggda att hålla samma värde som en viss valuta till exempel dollar eller euro. Detta medför ingen risk för impermanent loss. Dock brukar avkastningen jag vet vara något lägre och du förlorar en viss värdeökning om marknaden går bra. Alltså den värdeökningen som kan ske i krypto som inte berör stablecoins.

Även fast du här kan råka ut för impermanent loss så kan du fortfarande ta del av ökningar i fall båda tillgångarna ökar. Men inte bara i samma utsträckning som om du bara hade ägt de i din wallet.

Sammanfattning

Farming är ett bra sätt att använda sina tillgångar för att få tillgångarna att växa. Så länge man är medveten om riskerna med det. Farming är mycket vanligt i DeFi sammanhang och som jag nämnde ovan så ligger mycket av tillgångarna i krypto just där.

Några kända plattformar för just farming är bland annat PancakeswapBinance Smart Chain och Uniswap eller Sushiswap på Ethereums blockkedja. Men det finns hundratals olika plattformar på olika blockkedjor där smart kontrakt används och dess DeFi frodas.

Rasmus

Kryptoentusiast som sysslat med krypto runt fyra år. Även skribent på en utländsk kryptoplattform som tillhandahåller den senaste informationen om krypto. Inriktad på DeFi, airdrops, giveaways och andra liknande möjligheter där man kan bli tilldelad krypto gratis.