Vad är staking?

Staking eller proof-of-stake är ett alternativ till mining när man pratar om kryptovalutor. För att få en klar och tydlig bild över hur staking fungerar måste man först förstå skillnaden mellan proof-of-work och proof-of-stake. Vad är då mining? Mining (proof-of-work) kan snabbt förklaras att man använder datorkraft för att tävla om att komma på lösningen till ett extremt svårt matematiskt problem och på så sätt vinna rätten att få skriva nästa sida av transaktioner eller ”block” på blockkedjan. Mer datorkraft innebär högre sannolikhet att du vinner tävlingen och som ett resultat högre chans att bli belönad.

För detta arbete blir man då belönad i coins eller tokens och kan på så sätt ha en passiv inkomst, eftersom det endast krävs datorkraft och inget manuellt arbete ifrån en individ. Detta är dock extremt energikrävande eftersom det krävs en stor mängd datorkraft för att ha en chans att vinna rätten att skriva nästa sida i kedjan. Med andra ord är proof-of-work energikrävande och därmed relativt dyrt, både i löpande kostnader i form av el men även inköpskostnader för grafikkort. De flesta POW använder GPU kraften på ditt grafikkort för att minea och som de flesta vet är grafikkort numera relativt dyra.

Jag gjorde ekvationen att om jag köper ett grafikkort för 10 000 kronor så skulle det ta mig ungefär 11-12 månader för att tjäna in kostnaden för grafikkortet. Då är inte elen inräknad för att hålla datorn och grafikkortet igång 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan. Vilket skulle innebära att på lång sikt, dvs. mer än 1 år, så skulle jag kanske börja tjäna pengar på denna setup, beroende på vad elen skulle komma att kosta. Men som nämnts tidigare, för att tjäna mycket pengar på mining krävs mycket datorkraft. Så om man vill ha en setup värt namnet så behöver man mer än ett grafikkort och då drar kostnaderna snabbt iväg.

Finns det då något alternativ till denna typ av mining och som är mindre energikrävande? Svar JA, proof-of-stake eller staking. Till skillnad mot proof-of-work som använder mängder med energi för att skriva nästa del i blockkedjan så har proof-of-stake löst detta genom att man ”stakear” sina faktiska coins.

Hur staking fungerar

Kort sagt så kan man förklara staking eller proof-of-stake såhär. Staking är ett begrepp på att du ”stakear” eller låser dina coins på en dator (eller node) som är ansluten till nätverket. När du lagt din stake så är du med i tävlingen/lotteriet om vilken dator eller node som får skapa eller validera nästa block i blockkedjan. Hur fungerar då lotteriet eller tävlingen om vem som får skapa nästa block? Jo, man kan maximera sina chanser att vinna genom att ha följande i åtanke:

  • Hur många coins eller tokens som är stakeade. Ju fler desto bättre!
  • Hur länge dessa varit stakeade. Längre tid är lika med större chans.
  • Slumpen. Detta för att ingen ska kunna köpa sig till att alltid få vinstlotten i lotteriet.

Handelsplattformar som stödjer staking

Enormt utbud av kryptovalutor

Sätt in pengar med banköverföring

Lätt att använda

Låga avgifter

100 USDT i avgiftsfria kryptoköp

Fördelar och nackdelar med staking

Ja en solklar fördel är såklart att det kräver mindre energi, vilket i sin tur är bättre för miljön. En annan fördel är att man inte behöver köpa dyra grafikkort eller datorer som är utdaterade om 1 månad när nästa hårdvaruutveckling skett. En enkel och stabil passiv inkomstkälla där minimalt med förarbete och förkunskaper krävs. Finns det då några nackdelar? Ja, det gör det.

En utav nackdelarna är att när du stakear dina coins så låser du oftast dem under ett förutbestämt tidsspann. Vilket gör att du inte kan sälja dina coins om du vill lägga pengar på annat (givetvis annan kryptovaluta) eller om du märker att kursen på dina coins går ner och du vill maximera vinst.

En annan nackdel är att det krävs ganska mycket kapital/coins för att skapa en egen node. Till exempel i Ethereums fall behöver du ha 32 Ether och sedan låsa coinsen. 32 Ether i skrivande stund är i runda slängar en miljon kronor. Men eftersom alla inte har en miljon liggandes i just Ether, och kanske inte är jättesugna att låsa sina coins för att stakea dem, så finns pooler.

En pool är en sammankomst av flera individer som stakear sina coins tillsammans, för att då komma upp i kravet om 32 coins. Nackdelen med en pool är att, ju fler individer som är i poolen desto mindre vinst eller vinning blir där kvar till varje enskild individ. En pool möjliggör dock småsparare att överhuvudtaget kunna använda Proof-Of-Stake i Ether.  Man får helt enkelt, som i så många fall annars, vad man betalar för. Går du in med mycket kapital/coins så tjänar du mer. Enkel matematik. Dock så har vissa pooler ganska höga avgifter, så här får man räkna lite på det, så att man verkligen går plus på sina åtaganden.

Sammanfattning

Proof-of-stake eller staking är alltså när man låser sina coins (stakear dem) och på så sätt har möjligheten att vinna möjligheten att få skapa eller validera nästa block i blockkedjan. För detta arbete blir man belönad, och på så sätt har man en fin passiv inkomst källa.

Om man ska snabbt belysa fördelar och nackdelar så bland de största fördelarna är att det kan vara ganska billigt och snabbt att börja stakea. Om man går med i en staking-pool så kan man komma undan kravet på att själv lägga minimumkravet på antal coins (i Ethereums fall, 32st) där då poolen tillsammans skapar noden som lägger 32 coins. En annan stor fördel om man jämför med vanlig mining eller proof-of-work så förbrukar staking mycket mindre energi och således bättre för miljön och även el-räkningens storlek. Nackdelarna då, de finns tyvärr några sådana också. En utav de största nackdelarna är att de flesta proof-of-stake kräver att du låser dina coins, alltså att du inte kan sälja dem för att maximera vinst vid kursnedgång/uppgång och att du inte kan sälja dem för att plocka ut pengarna till FIAT-valuta.

Ska man hålla på med staking då? Är det värt det?

Detta är såklart upp till en själv, men personligen så kommer jag spara ihop ett litet kapital och sedan gå med i en stakingpool. Finns det något bättre än en passiv inkomstkälla? Skulle inte tro det!

Alexander

En kryptonybörjare med tidigare ekonomierfarenhet. Företagsekonom i grunden, jobbar numera med säkerhet inom statlig myndighet.