Köpa Polygon (MATIC)

MATIC heter den krypto som nu ligger Polygons blockkedja som förut namngavs MATIC Network. Detta leder till endel förvirringar så för att klargöra detta så heter fortfarande själva kryptovalutan MATIC och det är bara själva blockkedjan som bytt namn från MATIC Network till Polygon Network.

Syftet med MATIC är att skapa en blockkedja som kan ta över endel av Ethereums trafik då dess blockkedja ofta blir väldigt trafikerad. Ethereum har då svårt att hinna med denna kraftiga ökning av trafik som orsakas av att mer och mer människor nyttjar dess blockkedja och då skala upp därefter.

Transaktionsavgifterna och transaktionstiderna är ofta väldigt drabbade på Ethereums blockkedja och det brukar inte inte lång tid förens vissa transaktioner kostar flera hundralappar att utföra, ibland tusenlappar, med en lång fördröjning i transaktionstid dessutom. Såklart finns det ett behov och en lucka att skapa något för att underlätta detta. Det är här vi finner MATIC.

Hur köper man MATIC?

MATIC finns på följande handelsplattformar:

binance logga
  • Enormt utbud av kryptovalutor
  • Sätt in pengar med banköverföring
  • Låga avgifter
  • Erbjuder NFTs

Fördelarna med MATIC

I och med att MATIC kan avlasta den stora gigantiska krypton Ethereum, tar MATIC över en hel del av transaktionerna.

matic kryptovaluta

Några av fördelarna är:

  • Snabbare transaktioner
  • Billigare transaktionsavgifter

Idag är MATIC en av de största kryptovalutorna som finns och är rankad på en tjugonde plats på Coinmarketcap – en sida som samlar data om flera tusen kryptovalutor.

MATIC är dessutom en krypto som är kompatibel med smarta kontrakt. Detta gör först o främst att det kan utvecklas nya kryptovalutor baserade på blockkedjan Polygon. Dessutom som nämnt ovan var grunden med MATIC att ta över endel trafik från Ethereum, detta gör att kryptovalutor med respektive plattformar på Ethereums blockkedja enkelt kan bli kompatibla med Polygons blockkedja.

Detta gör att en viss kryptovaluta och dess plattform både kan finnas på Polygon och Ethereum samtidigt. I många fall är det då fördelaktigt att använda en sån plattform på Polygon istället för Ethereum pågrund av dess skillnader i transaktionsavgifter och snabbhet.

Och med att MATIC är just kompatibel med smarta kontrakt så kan man även använda MATIC på ett flertal olika blockkedjor. Detta ökar de användningsområden som finns för MATIC och med det så kan fler människor även ta del av MATIC. Fast på andra blockkedjor.

Eftersom Polygon, MATICs blockkedja följer Proof of Stake (PoS) modellen vilket är en form av konsensus för blockkedjor som är till för att säkra och validera transaktioner så kan man alltså självklart stakea MATIC. Om man väljer att just stakea sina MATIC är man med och säkrar dess blockkedja och för att man hjälper till med detta arbete får man då en viss procentuell avkastning i mer MATIC. Detta är fördelaktigt för såväl blockkedjan och för den som stakear. När man stakear får man dessutom vara med och rösta om förändringar och framtida beslut om utvecklingar för MATIC och dess blockkedja. Man kan dessutom här lägga in egna förslag på förändringar och framtida utvecklingsförslag.

Är man sugen på att läsa mer om MATICs blockkedja Polygon, så kan man vända sig till artikeln om blockkedjan – Polygon Network.

Sammanfattning

MATIC är en bra investering. Krypton har dessutom presterat bra i Ethereums skugga och efterfrågan för MATIC finns alltid där. Denna efterfråga kan man faktiskt urskilja ifrån att man sett att antalet aktiva plånböcker som använder MATICss blockkedja börjar gå om antalet som finns på Ethereums blockkedja på en daglig basis.

Så kanske ligger MATIC inte längre i Ethereums skugga trots allt, iallafall inte om man kollar på hur många som använder respektive blockkedja. Kollar man dock på tillgångarna som finns på respektive så ligger fortfarande Ethereum en bra bit före.

Men man kan enkelt se hur stor potential MATIC faktiskt har då nån parameter i statistik lyckas mäta sig med Ethereum. Som då är den största smart kompatibla blockkedjan i form av tillgångar. Detta är stort för MATIC som krypto och för dess blockkedja Polygon. Vi kommer nog se mer framsteg av MATIC ju mer tiden går, då fler hellre betalar ören för transaktioner än hundralappar. Dessutom så har MATICs blockkedja Polygon en väldigt stor tillväxt, det gynnar självklart MATIC starkt.

Källor:

https://polygon.technology/

Rasmus

Kryptoentusiast som sysslat med krypto runt fyra år. Även skribent på en utländsk kryptoplattform som tillhandahåller den senaste informationen om krypto. Inriktad på DeFi, airdrops, giveaways och andra liknande möjligheter där man kan bli tilldelad krypto gratis.