Köpa Cardano (ADA)

Om du letar efter en kryptovaluta som är bättre för miljön än de vanliga POW (Proof of work) valutorna är du helt rätt ute. Dessa kryptovalutor använder en enorm mängd energi när de bryts ut och därför kan Cardano vara det perfekta valet just för dig. Som den största kryptovalutan som använder sig av POS (Proof of stake) är det en riktig guldgruva för den som har ett kapital att investera då du kan få avkastning i form av mer valuta genom att låsa upp dina mynt.

I dagsläget finns det endast två kryptovalutor som är större än Cardano, dessa heter Bitcoin och Ethereum. Båda dessa använder för tillfället POW-principen i sina blockkedjor vilket under längre sikt kan komma att skada vår planet. Cardano erbjuder ungefär samma anonymitetsnivå som dessa större valutor. Skaparen av Cardano (Charles Hoskinson) har dock sagt att de ska undersöka integritetsaspekten.

En viktig sak att fundera över vid köp av kryptovalutor är antalet andelar som finns tillgängliga, vilket för Cardano är 33 miljarder stycken för tillfället med en maxgräns på totalt 45 miljarder. Det kanske låter som mycket, men ca 70% av dessa andelar är låsta i olika pooler för att kunna tjäna in flera andelar. Dessa nya andelar kommer från alla de transaktioner som utförs på blockkedjan och man kan få en ungefärlig avkastning på 5% per år.

Cardano-teamet har gått ut med att den 12/9-2021 kommer smarta kontrakt släppas på deras blockkedja. Smarta kontrakt är helt enkelt olika program som lagras på en blockkedja som körs automatiskt när förutbestämda villkor är uppfyllda. De används vanligtvis för att genomföra avtal automatiskt så att alla deltagare omedelbart kan vara säkra på resultatet utan att någon mellanhand deltar, vilket skulle kunna leda till att de förlorar tid.

Hur köper man Cardano?

Cardano finns på följande handelsplattformar:

binance logga
  • Enormt utbud av kryptovalutor
  • Sätt in pengar med banköverföring
  • Låga avgifter
  • Erbjuder NFTs

Varför ska man köpa Cardano?

Det finns en del anledningar till varför du ska köpa just Cardano, den första är den övervägande nyttigheten denna kryptovaluta har för vår planet i jämförelse med dem som är större än den. Vidare är det att de smarta kontrakten som planeras implementeras inom snar framtid kommer att driva in nya användare till blockkedjan. Detta kommer i sin tur leda till att fler och fler vill komma åt dessa mynt vilket skulle kunna driva priset uppåt. Sist men inte minst måste möjligheten att få avkastning på dina mynt nämnas, utan att göra något annat än att låsa dem i en pool. Du kan få ihop hela 5% om året utan att göra någonting mer.

Sammanfattning

Cardano är en kryptovaluta som arbetar genom protokollet POS (Proof of stake), vilket innebär en lägre energiförbrukning. Valutan har dessutom en stor användarbas och en stor mängd låsta mynt i sin omsättning. Med en stor ökning under slutet av 2020 och början på 2021 har Cardano lyckats bli den tredje största kryptovalutan, och har nu Ethereums användare inom räckvidd. Om Cardano får tiden den behöver skulle möjligheten att ta andra platsen från Ethereum finnas. Är du ute efter en valuta som har en stor tillväxt-potential, ett hållbart tankesätt och en driven skapare har du definitivt hittat rätt med Cardano.

Källor:

https://cardano.org/

Eddie

Tidig kryptoamatör som redan 2016 köpte sina första krypto. Tidig investerare i projekt som BNB, Ethereum och Solana vilket lett till en utveckling som bara har gjort att intresset ökat. Förkärlek för Cardano.