Vad är meme coins och kan du bli rik på dom?

Som namnet antyder, så är memecoins en typ av kryptovaluta som är inspirerad av memes. Det rör sig oftast om roliga eller intressanta idéer i video, ljud eller bildformat. Populära exempel på framgångsrika meme coins är exempelvis Shiba Inu och Dogecoin. Det finns dock en hel del andra meme coins där ute, frågan kvarstår dock, kan man bli rik på meme coins?

Vad är meme coins?

Meme coins är kryptovaluta, som Bitcoin eller Ethereum. Men till skillnad från dessa tokens är meme coins normalt utformade som en hyllning till ett meme, en intressant eller rolig idé som fångas i en bild, video eller andra former av media. Liksom memen de är baserade på, är meme coins designade för att bli virala och delas. Det kan därför argumenteras att de skapas som skämt eller för skojs skull, men ibland når oväntade höjder.

Dogecoin, ett av de största meme-mynten på marknaden, skapades ursprungligen som ett skämt för att håna Bitcoin och andra vanliga kryptovalutor. Dess utvecklare, mjukvaruingenjörerna Billy Markus och Jackson Palmer, hade inte för avsikt att det skulle ha någon verklig användning. Och det är sant för de flesta meme coins. Till skillnad från många andra kryptovalutor och tokens, används meme coins i allmänhet inte för att gå med i en DAO, satsa eller göra inköp inom ett visst ekosystem. De finns till för att handlas mellan människor helt enkelt.

Historiskt sett är meme coins högriskinvesteringar

Även om meme coins kan verka som lättsamma projekt, innebär det en viss risk att investera i denna typ av kryptovaluta eller andra meme coins.

Vissa meme coins har nått högt börsvärde, medan i andra fall skjuter priset per coin i höjden tusentals procent inom några dagar. Vilket gör vissa investerare rika, vilket i huvudsak signalerar andra att de kanske kan göra detsamma.

Det är också värt att notera att dessa meme-baserade kryptovalutor i allmänhet inte är seriösa, materiella projekt, eftersom de vanligtvis skapas genom att kopiera och klistra in kod från en annan typ av kryptovaluta. De tenderar också att sakna betydande utvecklargemenskaper, som annars hjälper till att hålla dem säkra och tekniskt uppdaterade. Dogecoin-utvecklingen, till exempel, har nästan stannat upp helt vid olika tillfällen under sin historia.

Dessutom ägs många meme coins av små grupper av människor som har stora, marknadsförflyttande kvantiteter av det, tillsammans med tunna likviditetspooler. Som sådan tenderar deras priser att vara mycket volatila, kraftigt påverkade av känslor, sociala medier och ”FOMO” (rädsla för att missa). På grund av detta är meme coins särskilt känsliga för pump-and-dump-system, där en individ eller grupp av stora myntinnehavare bygger upp myntets popularitet, får andra att köpa för att höja priset, innan de dumpar alla sina innehav på marknaden.

Även om den specifika individen eller gruppen kommer att göra betydande avkastning, kan den typen av snabb försäljning svänga marknaden till rött. Omedvetna investerare som trodde att priset på deras mynt skulle stiga sitter i slutändan med krypto som är värda mycket mindre än vad de ursprungligen betalade.

Borde du investera i meme coins?

investera i memecoins

Innan du investerar i krypto, särskilt meme coins, se till att du har en solid ekonomisk grund. Beroende på din riskprofil kan investeringar i meme coins tjäna dina intressen. För investerare som handlar dagligen och har tid att titta på marknaderna noggrant, kan meme coins erbjuda en låg initial investering och betydande vinster. Ändå är det en bra idé för investerare att förstå riskerna och göra sin egen analys om varje specifik meme coin de vill handla. Tänk på att du potentiellt kan förlora nästan hela din huvudsakliga investering om du inte gör din research.

För dem som vill investera i kryptovaluta som en hobby eller spara kapital på lång sikt är meme coins inte lämpliga och det kan vara vettigt att välja mer stabila kryptovalutainvesteringar via Bitcoin eller Ethereum. Men även dessa mer etablerade kryptovalutor upplever massor av volatilitet. Traditionella investeringsmetoder som aktier och indexfonder gör också mer konservativa och pålitliga val för dem som inte är intresserade av volatiliteten på kryptomarknaderna.

Kunskap + tajming = rikedom

Till skillnad från bitcoin, som kommer att sluta tillverkas vid totalt 21 miljoner mynt, är de flesta meme coins inflationsdrivande, vilket innebär att det kan finnas ett oändligt utbud. Även om du kan tjäna en vinst på att köpa och sälja meme coins, anses de inte vara digitala ”guld” eller ens silver för den delen.

Eftersom meme coins saknar inbyggd brist som skulle göra dem till en starkare inflationssäkring, och de inte är nödvändiga för ett visst blockkedjeprojekts funktionalitet som verktygstokens är, är meme-mynt mestadels spekulativa investeringar. Till och med Dogecoins medskapare Jackson Palmer har kritiserat hur mäktiga influencers höjer upp det upplevda värdet av meme coins.

värdeutveckling shiba inu

Eftersom att influencers, memes och sociala medier påverkar priset för meme coins så starkt, så behöver du följa utvecklingen noga för att tjäna på din investering. Även om du har all kunskap i världen så kan du missa när priset skjuter i höjden under ett par timmar, för att sedan dyka ned igen. Många framgångsrika investerare inom meme coins är därför aktiva inom communityn på Twitter, Discord, WeChat och Telegram för att nämna ett par stycken. Men med rätt kunskap, tajming och lite tur så kan du tjäna stora pengar på meme coins.

Tips för att handla i meme coins

Efter att du gjort din research och hittat ett meme coin som du vill investera i, så är det dags att börja tänka på din strategi. Kom ihåg att spekulation driver priserna på meme coins. Därför kommer du sannolikt att behöva brottas med hög volatilitet. Med detta i åtanke, här är några av de bästa tipsen för att handla i meme coins.

Fall inte offer för ”FOMO”

När du investerar eller handlar med meme coins är det avgörande att undvika känslobaserade beslut som drivs av rädslan för att missa (FOMO) eller girighet. Var så objektiv som möjligt när du har att göra med kryptovalutor, särskilt meme coins. Köper du in dig i ett meme coin vid en hög prispunkt, eller vid en mer lämplig ingångspunkt? Det här är frågorna du behöver ställa till dig själv.

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge

Om du är säker på att ett meme coin är hållbart, kan du välja att välja en långsiktig investeringsplan där du håller din position oavsett kortsiktiga prissvängningar. I fallet med Shiba Inu och Dogecoin tog båda kryptovalutorna ett antal år innan de sköt i höjden i värde. Detta är något som är sant för alla kryptovalutor, men den höga volatiliteten för meme coins gör det extra viktigt.

Följ communityn för ditt meme coin

Glöm inte att viralitet utlöser framgången för meme coins. Därför är det tillrådligt att spåra communityn och mäta marknadssentiment för att förutsäga prisrörelser. Du kan göra detta genom att besöka Reddit, Discord och Twitter och se på egen hand vilken typ av gemenskap som bygger upp kring projektet och hur många omnämnanden det får. Dessa communityn är ofta även tidiga investerare i nya meme coins som kan leda till ytterligare investeringsmöjligheter.

Lägg inte alla dina ägg i samma korg

Undvik att investera alla dina pengar i ett enda meme coin. Anta istället en mer mätt investeringsstrategi. En del av din portfölj bör allokeras till ett eller flera meme coins, medan resten kan fördelas på mer etablerade och stabila kryptovalutor. Detta är dock inte någon regel, utan helt enkelt ett tips. Om du känner djupt inombords att en specifik meme coin är värt hela din portfölj, låt inte oss hålla dig tillbaka.

Sammanfattning

Meme coins kan absolut vara roliga och spännande att investera i. Den volatilitet som är knuten till just meme coins gör att priserna ofta skjuter i höjden, för att sedan dyka tillbaka nedåt lika snabbt. Ett enda tweet från Elon Musk kan få priset på Dogecoin att stiga tiotals procent på bara någon dag. Det är därför fullt möjligt att tjäna gott om pengar på sin investering i meme coins. Men, detta innebär även att riskerna med att investera i de är stora.

För den långsiktige investeraren så kan det ofta vara bättre att sikta in sig på traditionella kryptovalutor som Etherium eller Bitcoin. Om du investerar i meme coins så är det viktigt att komma ihåg att priserna ofta drivs av communityn och sociala medier. Du kan därför med fördel vara aktiv inom olika communityn för myntet för att se till att vara uppdaterad i prisutvecklingen.

Källor:

https://dogecoin.com/

https://shibatoken.com/

https://www.coingecko.com/

Oskar

Daytrader som är nybörjare inom krypto. Svär emellanåt över att han inte investerade tidigt i Bitcoin. Copywriter på övrig tid. Studerar krypto och letar efter de hetaste investeringsmöjligheterna på fritiden.