Vad är NFTs?

Här ska vi gå igenom den heta snackisen där omsättningen och populariteten ökat något enormt på senaste tiden, just det, jag menar NFTs. Så vad är NFTs egentligen och varför finns de? Fortsätt läs för att lära dig mer om NFTs och hur de fungerar!

NFT står för non-fungible token och kan vara många olika saker. Allt från ett objekt i ett spel så som en speciell hjälte eller kort med speciella krafter till bara en digital bild. En NFT är alltså ett unikt digitalt objekt, vilket man har äganderätt över. En NFT kan också va ett ljudklipp, videoklipp eller en text. I framtiden kan även en NFT vara en bil, ett hus eller bara en skylt.

Men här och nu så håller sig NFTs helt digitalt. För att göra detta enklare att förstå ska jag försöka bryta ner detta stegvis.

Vi tar en kryptovaluta, till exempel bitcoin som de flesta har hört om. Bitcoin är en fungible token, vilket betyder att det inte är unikt utan byter du en bitcoin mot en annan bitcoin får du tillbaka en exakt kopia. Men byter du i ett strategiskt kortspel på datorn ett kort med speciella krafter mot ett annat kort, ja då får du ju ett annat kort. Detta kort har andra egenskaper och krafter, kortet är alltså unikt. Det är alltså en non-fungible token där non-fungible betyder i princip unikt av sitt slag.

En NFT som är en kort inspelning av något är ju också det unikt och det finns ingen annan inspelning som är identiskt just den inspelningen. Då är alltså du den ända i världen som har denna unika inspelning med en äganderätt över just den unika inspelning. En NFT kan alltså nästan vara vad som helst.

Hur köper man NFTs?

För att köpa NFTs behöver du använda dig av en kryptovaluta. De vanligaste är ETH, SOL eller BNB. Dessa köper du enklast hos Binance.

Enormt utbud av kryptovalutor

Sätt in pengar med banköverföring

Lätt att använda

Låga avgifter

100 USDT i avgiftsfria kryptoköp

Tekniken bakom NFTs

Om vi ska gå in på det tekniska så bygger ofta NFTs på ERC-721 token standard. Man använder sig ofta av denna standard då en ERC-721 token kan ha ett annat värde än en annan ERC-721 token i samma smarta kontrakt. Alltså lämpar sig denna standard perfekt för just NFTs. I vissa fall av kryptovalutor så använder sig dessa av annan standard, då varje enskild token måste ha samma värde i det smarta kontraktet.

Nya marknader med NFTs

NFTs har de två senaste åren ökat markant. Mest som NFTs i bildform eller som objekt i spel. Detta håller på att förändra hela gamingvärlden. Nu kan spelare inte bara spela, utan även äga helt egna objekt i spelen. Dessa NFTs kan då bytas, köpas och säljas. En ny marknad har väckts till liv. Häftigt va?

För att ta ett känt exempel när det kommer till NFTs så har vi CryptoKitties som är en kollektion med olika unika bilder på digitalt ritade katter. Där såldes en av dessa NFTs för 170 000 dollar. Alltså för närmare 1,5 miljon svenska kronor. Vilket är en svindlande summa för en enkel digital bild. NFTs har inte bara öppnat möjligheter inom gamingkulturen, utan har även blivit jättestort inom DeFi men såväl i andra sammanhang också. Läs mer om de dyraste NFTs här.

Vilka NFTs ska man köpa?

Detta är alltid en svår fråga att svara på. Vi rekommenderar att du läser igenom vår artikel ”Bästa NFTs att köpa under 2022” där vi ger en mängd tips om vilka NFTs vi tror kommer gå bra under 2022 och vad du ska tänka på innan du köper en NFT.

Vanliga frågor

Kan man bli rik på NFTs?

Ja, det kan man. Men som i allt annat i livet handlar det om tillfälligheter och tajming. Lyckas du köpa rätt NFT och hypen byggs upp så finns chansen att du blir rik.

Kan jag inte bara spara ner bilden på min dator?

En vanlig fråga, och svaret är nej. Givetvis kan du spara ner bilden, men du kommer aldrig att kunna äga en NFT genom att göra så.

Kan man förlora pengar på NFTs?

Som all investering finns det alltid en risk. Gör du inte en gedigen egen analys så är risken väldigt stor att du förlorar pengar på NFTs.

Varför köper man NFTs?

I de flesta fall är det i spekulationssyften att den ska stiga i värde. I andra fall köper man NFTs bara för konstens skull, att man tycker de är vackra eller coola. I vissa fall köper man också NFTs för att få tillgång till ett nätverk, en DAO, för att få värdefulla tips eller annan nyttig information.

Hur köper man NFTs?

NFTs finns att köpa med kryptovaluta på speciella NFT marknadsplatser. Till exempel OpenSea (ETH), Magic Eden (SOL), Binance NFTs (BNB).

Behöver man skatta på NFTs?

Ja, du behöver ta upp din handel med NFTs i din deklaration. Läs mer i vår artikel ”Skatt på krypto”.

Summering

Vi kommer nog få höra och se mer av NFTs och dess framfart och snart kanske vi börjar se dess funktion i verkliga livet också.

Rasmus

Kryptoentusiast som sysslat med krypto runt fyra år. Även skribent på en utländsk kryptoplattform som tillhandahåller den senaste informationen om krypto. Inriktad på DeFi, airdrops, giveaways och andra liknande möjligheter där man kan bli tilldelad krypto gratis.