5 dyraste NFTs under 2021

NFTs har tagit investeringsvärlden med storm och det finns inget slut i sikte. Nya projekt släpps hela tiden och trots att majoriteten sjunker och inte stiger i värde, så finns det vissa vars värde fullkomligt skjuter i höjden. Här kan du läsa om de fem dyraste NFTs som såldes under 2021 för att se exakt hur högt priset kan stiga vid rätt omständigheter. Priserna som nämns i listan och konverteringen mellan de är listade som de var vid säljtillfället, dagens priser kan därför skilja sig en del.

En kollektion som inte nämns i texten nedan men som är värt att nämna är BAYC – Bored Aped Yacht Club. En hel del kändisar har lättat på plånboken för att investera i dessa. Läs mer hos Crypto Viking.

Vill du veta vilka NFTs vi tror kommer gå bäst under 2022? Läs mer i vår artikel ”Bästa NFTs att köpa under 2022”.

1. ’Stay Free’ av Snowden

De flesta av oss minns nog Edward Snowden, en Amerikansk man som 2013 blev visselblåsare för hur regeringen i USA övervakar sina medborgare, och resten av världen. Sedan dess har Snowden fått asyl i Ryssland och det har varit många debatter kring huruvida han borde fängslas eller släppas fri för det han gjort.

NFTn ’Stay Free’ är en bild av Edward Snowdens ansikte, skapat av papper från rättegången mot Snowden och såldes för 2 224 ETH i April 2021, vid tillfället så var detta ett värde av $5.4 miljoner, eller strax över 50 miljoner svenska kronor. Samtliga vinster från försäljningen gick till ’Freedom of the Press’ stiftelsen som säkrar att journalister ska kunna göra sina jobb ostörda och utan att oroa sig över att dömas till fängelse.

2. ’A Coin for the Ferryman’ av XCOPY

År 2018 så släpptes en NFT på marknaden av XCOPY vid namn A Coin for the Ferryman. En lycklig köpare införskaffade denna NFT år 2018 för 0.5 ETH. Snabbspola till November 2021 när denna NFT såldes vidare så såldes den för hela 1 330 ETH. Vid tillfället så var detta ett värde av $6 miljoner, eller cirka 55.6 miljoner svenska kronor.

Anledningen till det massiva hoppet i pris var att konstnären XCOPY som låg bakom ’A Coin for the Ferryman’ var relativt okänd 2018, men har sedan dess blivit ett stort namn i branschen. Det var denna enkla detalj som lät en person investera 0.5 ETH och gå 1329.5 ETH i vinst endast 3 år senare.

3. ’HUMAN ONE’ av Beeple

Konstverket ’HUMAN ONE’ skiljer sig från traditionella NFTs då det är en blandning av digital och fysisk konst. Detta då det är en fysisk skulptur som blandar video och kinetik för att tillsammans skapa en unik upplevelse. Konstverket såldes i November 2021 på auktion för $28.9 miljoner, detta motsvarar cirka 268 miljoner svenska kronor.

Till skillnad från traditionella NFTs som består av statiska bilder, så kommer ’HUMAN ONE’ att fortsätta att utvecklas med tiden. Detta då konstnären bakom, vid namn Beeple, har bett att ha fjärråtkomst till konstverket och kommer löpande att uppdatera och ändra konstverket. Detta är en försmak av vad en NFT kan komma att bli i framtiden då andra fysiska föremål kan komma att kombineras med digitala element för att skapa nya spännande möjligheter.

4. ’Everydays – The First 5000 Days’ av Beeple

Denna NFT var en stor nyhet när den såldes då den lades ut på auktion för $100 men efter 180 bud såldes för hela $69.3 miljoner, detta motsvarar cirka 642 miljoner svenska kronor. Det som gör denna NFT unik är att den inte riktigt visar någon enskild sak, då den består av 5000 olika bilder. Historien bakom NFTn är att konstnären Tom Judd inspirerade skaparen av NFTn, Beeple, att starta ett dagligt projekt år 2007. Projektet gick ut på att skapa ett unikt konstverk varje dag i 5000 dagar.

Ett nytt digitalt konstverk skapades därefter varje dag från 2007 till Januari 2021 då projektet och alla 5000 konstverk var färdigt. Det är alltså dessa 5000 unika konstverk som digitalt har svetsats ihop sida vid sida för att skapa en mosaik av olika konstverk som tillsammans bildar ’Everydays – The First 5000 Days’. NFTn har även kritiserats en hel del då vissa av konstverken som är med påvisar politiska budskap samt påstådd rasism och sexism. Utöver detta kan man även hitta kända ansikten i mosaiken så som Donald Trump och Jeff Bezos.

5. ’The Merge’ av Pak

Den dyraste NFTn som såldes år 2021 var ’The Merge’ av den digitala artisten Pak, denna skiljer sig dock från andra platser på listan. Till att börja med så var det inte en enskild köpare av NFTn, istället så delades den upp bland totalt 28 983 köpare som valde att köpa delar av NFTn under en period på två dygn i början av December 2021.

Sättet som detta fungerade på var att varje köpare kunde köpa så många poletter som de kunde. Varje polett släpptes till ett pris på strax över 5000 kronor och var 6e timme så lades ytterligare 250 kronor till på priset. Desto fler poletter en enskild person köpte, desto större andel av NFTn skulle de få i slutändan. Den köpare som erhållit störst andel i slutändan skulle även belönas med ytterligare en NFT vid namn ’Alpha Mass’. När allt var klart så delades NFTn upp i olika andelar, där de som erhållit flest poletter fick störst andel. Det totala slutpriset landade på hela $91.8 miljoner, detta motsvarar cirka 852 miljoner svenska kronor.

Detta gör att ’The Merge’ var den allra dyraste NFT som såldes under 2021, samtidigt som den skiljer sig från övriga platser på listan då den tekniskt sett består av flera olika konstverk. Det som gör att den klassas som ett enskilt konstverk är för att processen att dela upp den i olika andelar skulle kunna gå att göra åt andra hållet, så det är fullt möjligt att sätta ihop alla olika andelar till ett och samma konstverk igen.

Summering

Även bland de fem dyraste NFTs som såldes 2021 så skiljer sig priset rejält från den ”billigaste” till den dyraste. Möjligheten finns alltså att göra rejäla vinster om man har kunskap och turen på sin sida när man investerar i NFTs. Som med alla investeringar, så är det även värt att minnas att NFTs kommer med sina risker. Men vem vet, den dyraste NFTn som säljs i år kanske finns där ute just nu för en struntsumma och väntar på att upptäckas.

Oskar

Daytrader som är nybörjare inom krypto. Svär emellanåt över att han inte investerade tidigt i Bitcoin. Copywriter på övrig tid. Studerar krypto och letar efter de hetaste investeringsmöjligheterna på fritiden.