Under de senaste åren har blockchain-teknologin lanserats och blomstrat. Denna teknik hyser också andra innovationer som kryptovalutor, DeFi, NFT och andra digitala tillgångar. Dessa innovationer löser mestadels de samtidiga problem som orsakas av centraliserade monetära system. Det är dock ingen större överraskning att traditionella finansiella institut, exempelvis storbanker, inte är allt för glada över denna utveckling.
I takt med att allt fler hemsidor, tjänster, krypto casinon, och företag väljer att acceptera betalningar via kryptovalutor, så krymper behovet av svenska kronor och andra liknande valutor. Du kan inte röra den eller fysiskt lämna över den på något sätt, men du kan använda den för att handla online.
Det är långt ifrån den traditionella synen på bankverksamhet, där kontanter, mynt och eventuellt guld kan staplas i ett valv som bara väntar på att bli uttagna, men utgör dessa nya kryptovalutor ett hot mot dessa traditionella banker, och hur kryptovänliga är de Svenska bankerna?
Vad är kryptovalutor?
De flesta av er är säkerligen bekanta med vad kryptovalutor är för något och hur de fungerar, men ifall du inte vet om det. Kryptovalutor som Bitcoin, Cardano, Ethereum och flera andra är krypterade digitala valutor. En egenskap hos dessa valutor är att de är decentraliserade – medan de flesta traditionella valutor kontrolleras av en centraliserad regering och därför kan regleras av en tredje part. Digitala valutor skapas och omsätts i miljöer med öppen källkod, där de styrs av kod och förlitar sig på peer-to-peer-nätverk. Ingen enskild enhet kan därför påverka valutan.
Vad betyder detta för banker?
Traditionella storbanker som tjänar mestadels av sina inkomster på ränta och genom att kontrollera priset på valutan, kan därför inte dra nytta av kryptovalutor på samma sätt. Eftersom dessa digitala valutor inte kan påverkas av en enskild enhet på grund av att de är helt decentraliserade.
Borta är dagarna när du behöver promenera ned till en traditionell bank om du behöver finansiering. Peer-to-peer-nätverk, inklusive de som är baserade på kryptovalutor, blir allt vanligare och de som kan bli avvisade av traditionella banker har nu en annan väg runt finansiering. Detta är något som både företag och privatpersoner har börjat dragit nytta av allt mer, på en global nivå.
Många banker känner sig hotade av kryptovalutor
De som är uppmärksamma har redan identifierat kryptovalutor som ett hot för den traditionella finansbranschen. Tekniken bakom kryptovalutor skulle, med rätt utveckling, kunna leda till att de traditionella bankerna blir överflödiga.
Denna undersökning från 2018 kikar närmare på just Bitcoin, i ett avsnitt av undersökningen så jämför man även Bitcoin med traditionella betalningssystem. Man säger bland annat att: ”Jämfört med konventionella betalningssystem finns det vissa brister i styrningen utöver strukturen och dess underliggande programvara. Till exempel, för det första finns det ingen påtvingat skyldighet för betalningsbehandlare eller annan mellanhand att verifiera en användares identitet och inget finansinstitut för att korskontrollera med bevakningslistor eller länder som omfattas av embargo.”
Man anser alltså de bristande kontroller, identifieringar och övervarkningen är bristfällig för Bitcoin. Detta är några av de kvaliteter som gör just denna kryptovaluta så pass populär som den är idag. Även denna rapport från 2015 säger att ”Bitcoin-användare kan hantera många av deras dagliga betalningsbehov på egen hand, utan att behöva interagera med banker, och de kan därför undvika att dra på sig bankavgifter. På samma sätt flyttas valutor som lagras på PayPal-konton utanför bankens betalningssystem, vilket berövar banker värdefulla betalningsintäkter.”
Sammanfattningsvis så känner sig därför många finansiella institutioner runt om världen hotade av utvecklingen. Detta då de kan uppleva ett ordentligt bortfall av inkomst och betalningsintäkter genom räntor, förseningsavgifter, hanteringsavgifter och dylikt när allt fler väljer att använda sig av kryptovalutor.
Hur ser de svenska bankerna på kryptovalutor?
De Svenska bankernas syn på kryptovalutor skiljer sig lite från bank till bank. Något som samtliga svenska banker har gemensamt är att de inte tar något ansvar alls när det gäller kryptohandel. Om du exempelvis köper kryptovalutor, tappar bort nyckeln till din plånbok eller på annat sätt blir lurad eller dylikt så erbjuder de inga skydd eller försäkringar. De allra flesta kan enas om att detta är rättvist och följer helt de bestämmelser som finns för krypto generellt.
Det kan vara bra att hålla koll på vad som gäller för just din bank och kryptovalutor. Du kanske minns historien om 30-åriga Lasse som blev avstängd från flera svenska banker på grund av kryptohandel, vilket är en situation som de allra flesta säkerligen vill undvika.
Låt oss därför kika närmare på fem olika Svenska storbanker och hur de ställer sig till kryptovalutor.
Svenska bankers syn på kryptovalutor
Nordea
Nordea har tidigare varnat om riskerna med kryptovalutor och försöker att informera om hur de fungerar på sin hemsida. Man har inga generella begränsningar för just kryptovalutor, men det finns exempel där folk har upplevt problem med att köpa och sälja kryptovalutor och föra över pengar till eller från sina Nordeakonton. Om detta säger Nordea att varje transaktion utreds individuellt och skiljer sig från fall till fall.
Swedbank
Swedbank är ökända för att vara strikta för kryptohandeln. Det finns exempel där folk har fått sina konton avslutade hos Swedbank eller tillgångar frysta. Swedbank menar att kryptovalutor utgör enorma risker för terrorfinansiering, pengatvätt och annan kriminell aktivitet. Man menar med andra ord att man skyddar sina kunder genom att begränsa och bevaka de vid köp av kryptovalutor.
SEB
SEB har tidigare tillåtit köp av kryptovalutor och har inte haft speciell bevakning för transkationer inom krypto. De har dock sagt att de kan komma att införa allt mer kontroller och begränsningar framöver. Detta på grund av att de, likt Swedbank, anser riskerna för pengatvätt och kriminell aktivitet, vara stora.
ICA Banken
ICA Banken har öppet gått ut och sagt att man inte tillåter privatpersoner att använda sina kontor för valutaväxling. Detta inkluderar därför även handel med kryptovalutor. Även ICA Banken nämner säkerhetsriskerna med kryptovalutor och att man inte kan försäkra att de inte har ett brottsligt ursprung. Med andra ord tillåter de ingen handel med kryptovalutor.
Danske Bank
Danske Bank erbjuder inte möjlighet till handel av kryptovalutor. Detta då de ser problematik i bristen på kontrollering, verifiering och identifiering av personuppgifter inom kryptohandel. Samt att man likt ICA Banken, inte kan garantera att dessa kryptovalutor inte har ett brottsligt ursprung.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis så kan man säga att Svenska banker främst är oroliga över säkerheten när det gäller kryptovalutor. Genom att man inte kan kontrollera valutan, så anser man därför att det är svårt att säga vart pengarna faktiskt kommer ifrån. Det är givetvis problematiskt om det skulle visa sig att en Svensk storbank finansieras av tillgångar som härstammar från kriminell aktivitet. Detta kanske det dock blir ändring på nu när Binance har dykt upp i Sverige.
Svårt att få det att funka med din bank? Vi rekommenderar att du använder Revolut.
Men samtidigt så kan många kryptoentusiaster hålla med om att det finns bättre lösningar än att stänga av kunder, eller att blockera kryptohandel helt och hållet. Särskilt då kryptovalutor blir allt mer accepterade runt om i världen inom olika industrier. Förhoppningsvis så hittar man en smidig lösning där krytpovalutor och traditionella finansiella institut kan samexistera för olika användningar eller behov.
Källor: