Strategier inom farming – maximera vinst och minska förlust

För de som fortfarande är osäkra på vad farming är, hänvisar jag till en tidigare artikel av mig där detta förklaras ”Vad är farming?”. Strategier är en viktig del inom farming. Speciellt om man har tänkt lägga en slant på att syssla med farming inom krypto.

Det finns mängder av strategier att tillämpa, vissa bra vid vissa tillfällen, andra inte. När det kommer just till farming så har antalet plattformar kring detta ökat enormt. En hel uppsjö med plattformar finns nu. Jag ska nu informera om strategier kring farming men också vad man ska tänka på vad det är för nåt man farmar och vad man farmar med.

Välj en välkänd plattform

En strategi man kan tillämpa som är enkel och relativt säker är att man farmar på en välkänd platform. Detta med en en krypto som har en hög marketcap och handelsvolym. Med detta menas förenklat, en krypto som har ett högt marknadsvärde i vilken många handlar dagligen med hög omsättning. Detta medför en högre säkerhet. Oftast är en sån krypto är rätt stabil, i alla fall stabilare än en krypto som har en låg volym och lågt marknadsvärde. Sen får man dock tänka på att krypto är väldigt volatilt oavsett.

Denna strategi här är en bra nybörjarstrategi. Man väljer en välkänd krypto som säkerligen inte riskerar att krascha. Skulle den nu krascha så brukar dessa återhämta sig med tiden ganska bra. Plus att du har goda chanser att en sån krypto ökar i värde med tiden också, trots dagliga skillnader i pris.

Strategier för vinsten

Här har vi flera strategier att tillämpa. På de flesta plattformar kan man stakea den nativa krypton för att samla mer utav den. Går marknaden bra skulle jag absolut tillämpa denna strategi. Helt plötsligt får du då avkastning från två håll. Du får avkastning från både farmingen och stakingen. Du har plötsligt skapat två pengaflöden!

En annan strategi är att man kan använda vinsterna i den farmade krypton på andra plattformar för att stakea den där och få avkastning i en annan krypto. Ibland kan detta göras på samma platform också. Detta är bra för att sprida risken i sin kryptoportfölj då den nu kan bestå av flera olika valutor. Det är viktigt att göra sin egen efterforskning i vilken plattform man väljer så att det blir en hållbar och stabil utveckling för ditt investerade kapital.

Säkra vinsten

Om vi nu säger att marknaden går lite halvknackigt kan man sälja vinsterna i den farmade krypton mot en stablecoin. En stablecoin är en krypto som håller samma värde som fysisk valuta, till exempel BUSD, USDT eller USDC. Detta gör man för att inte förlora sina vinster, då den krypton du farmat kan sjunka ännu mer i värde. Om man nu verkligen vill samla på sig just den krypton kan du fortfarande göra enligt den strategin. Du köper då bara tillbaks den krypton mot dina stablecoins när marknaden börjar vända. Om man hellre bara vill plocka ut sina vinster från farmingen och inte fortsätta investera så kan man ju självklart göra det med.

Val av kryptovaluta att farma

Här finns också en mängd olika strategier att tillämpa. Oftast beror detta på vad plattformen och vilka par den erbjuder som man kan farma med. Vissa plattformar har jättemånga par man kan välja mellan medan vissa bara har ett fåtal. Oftast brukar dessa par innehålla krypton du kommer att farma. Så en utav de två krypto du kommer farma med är plattformens nativa krypto. Den brukar sedan finnas i par med andra kryptovalutor.

Om vi tar till exempel antar att en plattform är på Binance Smart Chain (BSC), så brukar plattformens nativa kryptovaluta oftast finnas i par med BNB. Men än mängd andra par kan också finnas. Det brukar oftast finnas något par med nån stablecoin också. Det kan även förekomma par av enbart stablecoins. Till exempel BUSD-USDC. Så vad ska man välja?

Detta är en ganska komplex fråga, där impermanent loss frågan måste övervägas. Om just impermanent loss så kan du läsa mer om i artikeln ”Vad är farming?”.

Är det så att marknaden går bra och krypton du valt att farma följer trenden, så kan just en parning av krypton du farmar och BNB vara en bra lösning. Eller istället för BNB, om plattformen erbjuder en parning med en annan krypto som följer marknadstrenden som du hellre vill investera i.

Skydda dig mot nedgångar

Skulle marknaden gå dåligt så finns en lösning också, där du ej riskerar att förlora något i tillgångar. Det är de specifika paren av enbart stablecoins. Dessa håller samma värde oberoende av marknadssituationen i krypto. Den här parningen brukar dock ge en sämre avkastning men betyande lägre risk. Det är den absolut säkraste när det kommer till att inte riskera förlora sina tillgångar. Men samtidigt kan du heller inte ta del av lika stora vinster som andra valutor kan ge.

Man kan även välja ett par med den nativa krypton på plattformen och en stablecoin. Detta par är självklart utsatt för impermanent loss. Dock medför denna parning en mindre risk för detta än två vanliga krypto ihop. Men går marknaden jättebra kan en sån parning va bra för att inte missa vinster då man är exponerad för två rörliga tillgångar.

Sammafattning

En snabb sammanfattning. Inom farming när det kommer till olika par och impermanent loss är att:

  • Stablecoin och stablecoin är säkrast och medför nästan ingen risk för impermanent loss
  • Stablecoin och vanlig kryptovaluta utgör en risk för impermanent loss, men är det näst säkraste alternativet
  • Kryptovaluta och kryptovaluta utan någon stablecoin utgör störst risk men kan ge stora vinster om du lyckas pricka uppgångar inom båda kryptovalutorna

Lycka till med din farming!

Rasmus

Kryptoentusiast som sysslat med krypto runt fyra år. Även skribent på en utländsk kryptoplattform som tillhandahåller den senaste informationen om krypto. Inriktad på DeFi, airdrops, giveaways och andra liknande möjligheter där man kan bli tilldelad krypto gratis.