Guide till Pancakeswap

Pancakeswap är en utav de största AMM DEX:en som finns och med säkerhet den största på Binance Smart Chain (BSC) i volym per dag. För er som ej vet vad varken AMM eller ett DEX är så ska jag förklara detta så noga jag kan.

DEX betyder och står för Decentralized Exchange där motsvarigheten är CEX vilket står för Centralized Exchange. Skillnaden mellan ett DEX och ett CEX är att det ena vilket kan tolkas från texten är decentraliserat och det andra centraliserat, där nåt som är decentraliserad inte har någon central makt eller inflytande från varken något myndighet eller företag. Här har användarna och mindre grupper en större makt att påverka och rösta om förslag och vidareutvecklingar. Det är just detta krypto är, väldigt decentraliserat i allmänhet även om det så väl finns undantag här med.

AMM står för Automated Market Maker, vilket är ett system av algoritmer som skapar automatisk trading och växling. Ett AMM har även pooler med djupa tillgångar, i detta fall olika sorters krypto. Krypto som finns i dessa pooler är tillsatt där av vanliga investerare som i sin tur får ränta på sin krypto i form av en andel av avgifterna som tas när någon använder tjänsten. Nu när vi vet vad både ett AMM och ett DEX är kan vi fortsätta.

Hur man handlar och använder Pancakeswap

Pancakeswap finns på Binance Smart Chain (BSC). Vilket man kan säga är en kopia av Ethereums DeFi. På BSC finns decentraliserade applikationer där användare kan investera i olika projekt. På denna blockkedja håller många olika kryptovalutor till. Synonymer för kryptovalutor är här tokens eller coins. På Pancakeswap kan du ”swapa” en krypto mot en annan vilket bara tar några sekunder. För detta tas endast en liten avgift. För att kunna göra transaktioner på BSC behöver du Binance Coin (BNB). Du betalar för alla transaktioner och smarta kontrakt i BNB, det kan man säga är bränslet för BSC. På CryptoRunner.com hittar du fler funktioner med PancakeSwap.

BNB köper du enklast hos Binance:

Enormt utbud av kryptovalutor

Sätt in pengar med banköverföring

Lätt att använda

Låga avgifter

100 USDT i avgiftsfria kryptoköp

För att använda Pancakeswap behöver en plånbok som du håller din krypto i som kan ansluta till BSC och dess decentraliserade applikationer. Exempel på dem vanligaste plånböckerna för detta är MetaMask och Trust Wallet. Båda finns som app och MetaMask finns även för dator i form av ett tillägg i din webbläsare.

Anslut din plånbok

Det du gör nu för att använda dig av Pancakeswap är att du först går till Pancakeswaps hemsida och ansluter din plånbok. Gör du det via mobilen så gör du det från den integrerade webbläsaren i plånboken. Gör du det från datorn så kan du enkel i högra hörnet klicka på ”Connect wallet”. När du väl är ansluten kan du börja med att ”swapa” alltså byta en kryptovaluta eller token mot en annan. Varje gång du ska ”swapa” en ny token eller kryptovaluta måste du först trycka på ”Approve” vilket medför en liten transaktionskostnad i BNB. När du trycker ”Approve” så tillåter du plattformen att använda just den krypto från till plånbok och din specifika plånboksadress.

connect wallet pancakeswap
Klicka på ”Connect Wallet” i högra hörnet

Välj krypto eller token

Efter transaktionen har gått igenom och kontraktet har har fått tillåtelse att växla till krypto kan du ”swapa” den mot en annan krypto på BSC. Du kan bläddra bland krypton som finns på Pancakeswap igenom att trycka ”Select a currency”. Ifall du inte hittar den krypton du letar efter kan du istället lägga till smart kontraktet för den krypton. Kontraktadresserna för olika kryptovalutor och tokens på BSC hittar du på bscscan.com. Ett enklare sätt att hitta adressen är på hemsidan för den krypton du letar efter, eller slå upp krypton på CoinMarketCap eller CoinGecko där du också kan hitta kontraktadresser.

Justera slippage

När du hittat den krypton du vill ha så kan du ”swapa” den mot annan krypto (enklast mot BNB eller BUSD) men vilken krypto som helst funkar, så länge inte krypton har andra inbyggda avgifter i smart kontraktet. Om du nu ska ”swapa” mot en krypto som har andra avgifter inbyggda i kontraktet måste du justera ”slippage” på Pancakeswap för att transaktionen ska gå igenom. Detta gör du igenom att trycka på kugghjulet och justera under ”Slippage Tolerance” till den procent som behövs. Ofta kan det ibland behövs nån eller några procent över den slippage som behövs för att transaktionen ska gå igenom. Allra helst om det är stora volymer just nu i den krypton du ska ska ”swapa”.

justera slippage på pancakeswap
Justera slippage på Pancakeswap

Sammanfattning

Detta är den grundläggande informationen som behövs för att använda Pancakeswap effektivt. Nånting jag vill poängtera noga är att det förekommer mängder med falska smarta kontrakt, där målet är att ta den krypto du vill ”swapa” mot den den krypton du ska ha. I sådana fall går transaktionen igenom och du får en falsk krypto som liknar den du egentligen ville ha. När du ska ”swapa” tillbaka, så kommer det bara komma ett error meddelande från Pancakeswap och du kommer ej kunna ”swapa” iväg din falska krypto mot någon annan krypto. Du har då alltså förlorat det krypton du ”swapa” och du kommer aldrig kunna få tillbaka det. Så var noga med att det är det riktiga smart kontraktet du använder. Dubbelkolla detta flera gånger för att inte blir lurad.

Rasmus

Kryptoentusiast som sysslat med krypto runt fyra år. Även skribent på en utländsk kryptoplattform som tillhandahåller den senaste informationen om krypto. Inriktad på DeFi, airdrops, giveaways och andra liknande möjligheter där man kan bli tilldelad krypto gratis.